Historie

Onze geschiedenis.

De Botanische tuin kent een lange geschiedenis. De oudste delen van de tuin dateren 1799, toen op de plaats van de huidige botanische tuin een kapitaal landhuis stond. In 1933 startte de enthousiaste Pater Peter Jochum een botanische tuin om de biologieles aan de priesterstudenten van het klooster te ondersteunen.

Het landhuis De Rijk

Voordat Steyl een kloosterdorp werd, was het al een overslagplaats voor mergel, wijn, textiel en andere producten voor het Duitse achterland. Vanuit de Maashaven, die ten zuiden van de tegenwoordige Jochumhof lag, werd de mergel en andere goederen vanuit de boot op paardenkarren (later goederentreinen) overgeladen. Steyl werd door deze ligging een koopmansdorp. Handelslieden vergaarden hier veel geld en lieten er riante villa’s bouwen. Een deel van de Jochumhof ligt op het landgoed van de koopmansfamilie De Rijk, die hier een groot landhuis lieten bouwen. Het landhuis De Rijk zelf werd gebouwd in 1799, het lag op de plek van de huidige woonwijk Sequoiahof. Dit was het gebouw dat in 1889 werd gekocht door Arnold Janssen en verbouwd tot klooster. Het enige dat aan het landhuis herinnert zijn enkele monumentale bomen en de oude wagenschuur.

Pater Arnold Janssen en Pater Peter Jochum

In 1889 werd dit landhuis gekocht door de welgestelde pater Arnold Janssen, de stichter van het kloosterdorp Steyl. Het oude landhuis werd enkele keren verbouwd en fungeerde tot ver in de twintigste eeuw als onderdak voor de priesteropleiding. In de achtertuin van het zogenaamde ‘Gezellenhuis’ startte pater Peter Jochum in 1933 een botanische tuin, ter ondersteuning van het biologieonderwijs op de priesteropleiding.

Pater Peter Jochum

Pater Jochum werd geboren in 1890 in Schiffweiler, in de Eifel (Duitsland). In 1926 kwam hij naar Steyl om les te geven aan de priesteropleiding. Hij doceerde verschillende vakken, waaronder biologie. Vanaf 1933 begon hij samen met zijn priesterstudenten met de aanleg van de tuin. De eerste tuin die hij maakte was de alpentuin. Pater Jochum leefde tot 1979 en is begraven op de begraafplaats van het klooster.

Recente geschiedenis

In 1973 besloten vier ondernemers om de botanische tuin van Steyl over te nemen van het klooster en weer nieuw leven in te blazen. Op dat moment ging het tuinencomplex gebukt onder een schuldenlast en trok het nog nauwelijks bezoekers. De vier initiatiefnemers schreven een ‘reddingsplan’ en leenden veel geld om dit plan waar te maken. Vanaf die tijd is de bekendheid van de tuin steeds groter geworden en in deze tijd weten veel bezoekers uit Nederland, Duitsland en België de tuin te vinden. Niet alleen de ligging van de tuin, maar zeker ook het authentieke karakter en de sfeer van de deeltuinen spreekt de bezoekers aan.

De tuin wordt nu onderhouden door een vaste club vrijwilligers, ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers.